Alle dertien goed

Voor mijn spinningles werk ik muziektechnisch vaak met thema’s, dat houdt het lekker overzichtelijk en je komt op de meest bijzondere muziek uit. Zo heb ik eens een  thema ‘paarden’ gehad. Tik dan in op spotify, paard of pony en voilá daar is je lijst. Ik heb maximaal een uur de tijd om die nummer er doorheen te jassen en dan kom je voor het sportieve gedeelte gauw uit op een nummer of dertien. Het thema voor het eind van het jaar is alle dertien dood.

Naarmate ik ouder word gaan de artiesten, die jong waren in mijn tijd, ook hun pensioengerechtigde leeftijd tegemoet en dan sneuvelt er weleens eentje of twee. In 2016 was het een enorm dieptepunt en kwamen we makkelijk aan dertien dood. Vlak 2017 niet uit, ze vallen om bij bosjes.

Even nog een reminder, in 2016 verloren we o.a. deze muziekhelden; David Bowie, Glenn Frey, Maurice White ,
Prince, Toots Thielemans, Leonard Cohen en Rick Parfitt. In 2017 wordt dit imposante aantal aangevuld met ook niet de minste, namelijk; Al Jarreau, Fats Domino, Chuck Berry, Gert Timmerman, Sandra Reemer, David Cassidy, Tom Petty, Walter Becker, Chester Bennington, Peter Sarsted en ga zo maar door want het jaar is nog niet voorbij. Ik weet van gekkigheid niet wat ik moet kiezen voor de lijst van 2017.

Als ik bezig ben om in spotify alle muziek te verzamelen valt mij op dat ik niet alle originele uitvoeringen kan vinden. Wellicht een kwestie van té oud (de muziek, niet ik) of gewoon niet genoeg animo. Online vind ik wel veel terug en dan met name op de elpees van ‘Alle dertien goed’. Ik weet niet wat ik zie als ik de hoezen in beeld krijg. Wat dachten we eigenlijk in de jaren zeventig/tachtig? Dat een vrouw altijd zo bevallig was? Over #metoo gesproken, het zou anno 2017 echt niet meer kunnen tenzij je in een rapvideo speelt dan schijnt het weer wel mogelijk te zijn. De verzameling van de dertien nummers per keer is ook een studie op zich en houdt mij in ieder geval goed bezig. Uren tuur ik het internet af en kom steeds meer versies tegen. Ik val van de ene in de andere verbazing want ik lees titels van liedjes die zelfs ik nog nooit heb gehoord. Wat dacht je van Sandy die zingt ‘Goodbye teddybear’ of de Abdul Hassan Orchestra ‘Downtown Istanbul’. Ja, die kende je vast nog niet hè maar misschien zijn die ook al dood?

Gelukkig zijn er ook nog nummers die ik wel ken en die op mijn lijst moeten want dood.  Sandra (rip Reemer) en Andres (leeft nog) ‘Als het om de liefde gaat’ of “Where do you go to my lovely’ van Peter Sarsted, ‘Roof Garden’ van All Jarreau’ maar ook ‘The Alternative way’ van Anita Meijer en the Rainbow train (is Anita dood dan? Nee, maar Hans Vermeulen , oprichter van o.a. the Rainbow train weer wel). Ik wil nog doorgaan maar mijn dertiental is al snel compleet. Hier gaan we dan op spinnen omdat elk eerbetoon er een is.

Welke dertien vind jij goed? Hier even wat hoezen om je te inspireren en dan niet alleen voor de muziek.

Veel liefs,

Chantal

 

 

 

Volgende
Vorige