Anti- overganglobby

Sinds een paar weken wordt mijn lijf gegijzeld door een groep hormonen. De situatie verslechterd met de dag, De gijzelnemers hebben zich opgesplitst; ze zitten in mijn buik, hoofd en traanbuis. Eerst waren ze alleen s’nachts actief nu hebben ze hun activiteiten uitgebreid naar de dag. Ik heb geprobeerd me te verzetten maar dat stuitte op weerstand. Sympathie heb ik nog lang niet voor deze onruststokers; het Stockholmsyndroom zal mij niet snel overkomen. Losgeld in de vorm van homeopathische middelen heeft geen baat gehad. Rest mij voorlopig niets anders dan mij over te geven en voorlopig in ballingschap te leven.

Het bovenstaande klinkt wel erg dramatisch, Chantal? Niets is minder waar. De menopauze; bij vrouwen ook wel de overgang genoemd is bepaald geen picknick.  Toch is het niet chique om te klagen over je gierende hormonen. ‘Niet zeuren zin maken’, riep Linda de Mol jaren geleden al. Ook vond zij dat je als vrouw niet moest zeuren over de overgang want van een chagrijn wordt niemand vrolijk. Heel menopauzerend Nederland viel over haar heen want hoe durfde ze.

Tja, ik snap ook goed dat die overgang niet bepaald opwindend is: integendeel. Opvliegers, gewichtstoename, stemmingswisselingen, slapeloosheid en migraine-aanvallen zijn veel voorkomende klachten. Natuurlijk wil je als vrouw van middelbare leeftijd niet klagen maar hé; het is echt wel vervelend. Waarom mag daar niet over gesproken worden? Gedeelde smart is halve smart, toch? Het is niet zo dat we 24/7 lopen te mekkeren over het wegblijven van ons oestrogeen.

I.p.v die hunkering naar erkenning krijgen we als vijftigers te horen dat we nog lang niet dood zijn. Saar magazine geeft ons goedbedoelde adviezen om door dit hormonale dal te komen. Ook hier luidt het motto: ‘Zeuren mag maar niet te lang’. Maar wie bepaalt dat eigenlijk? Nou, jij!

Dus klaag, jammer, mekker, zucht, jank over die wisseling van de hormonenjacht. Als jij behoefte hebt aan ondersteuning, ga die zoeken. Wil je weten waar je in de overgang zit (begin, midden of eind)? Ga dit laten prikken. Wil je erover praten? Zoek hulp. Doe alles wat ervoor zorgt dat jij de overkant zonder teveel kleerscheuren haalt. Laat de anti-overganglobby maar kletsen; wijsheid komt nog altijd met de jaren.

Veel liefs,

Chantal

 

Volgende
Vorige