Donkere wolk

Sinds 20 maart 2014 heb ik permanent gezelschap van een donkere wolk. In het begin stond de wolk boven mij en bepaalde hij de kleur aan mijn dag. In de loop der jaren krijg ik hem steeds beter op afstand door hem een duw achterwaarts te geven. Soms haalt hij mij in en laat hij zien wie de boventoon voert. Helemaal verdwijnen zal hij nooit: hij hoort bij mij. Sinds kort overschaduwt hij mij weer totdat ik het sein krijg om hem weer op zijn plek te zetten.

Die donkere wolk vertegenwoordigt mijn vermoorde onschuld.

Vandaag over twee weken mag ik weer op voor mijn jaarlijkse mammografie. Huizenhoog kijk ik daar tegenop omdat het zoveel teweeg brengt. Het blijft beladen ondanks dat er alweer vier jaar zijn verstreken. Het slijt, een beetje want het gaat nooit meer weg. Elke dag zie ik mijn littekens die dat pittige jaar uitbeelden in een reeks van grote en kleine strepen. Verdiende strepen tegen wil en dank. De onschuld is weg. Daar heeft die donkere wolk wel voor gezorgd.

Ik voel me de laatste tijd weer erg moe; zie je wel, denk ik dan, ik heb weer kanker. Al drie dagen heb ik last van duizeligheid; kanker. Pijn in mijn teen: teenkanker. Keihard moeten niezen: nieskanker. Ik maak mezelf stapelgek en geef die wolk vrij spel.

Als ik s’nachts wakker lig, trekken er meerdere donkere wolken aan mij voorbij. Ze staan voor de dochter van Sanne die haar moeder nooit zal kennen. Ze staan voor D die dagelijks vecht tegen de kanker in haar maag. Ze staan voor de vijf jaar die wij als overlevers eerst moeten doorstaan voordat we weer net zo gezond mogen zijn als de rest. Ze staan voor alle tranen die ik heb vergoten over die kutziekte. Ze staan voor mijn nooit afwezige angst dat ik weer ziek wordt.

Nog twee weken draait deze besteller van mijn leven in mijn hoofd.  Totdat mijn borsten zijn gecheckt en ik (hopelijk) weer het groene licht krijg. Dan spoelt die film door naar het happy end en leef ik nog lang en gelukkig tot de donkere wolk zijn weg boven mijn hoofd weer heeft gevonden.

Veel liefs,

Chantal

 

Volgende
Vorige