Liefde is….

Vandaag is het Valentijnsdag. Op deze dag geven geliefden elkaar extra aandacht  met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Tot dusver de uitleg van Wikipedia. Deze site vermeldt ook nog het volgende; In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde naar liefde. Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat het altijd om de anonieme liefde ging. Slimme rakkers die Amerikanen.

Goed, de liefde hè. Wat kan ik daar nu nog aan toevoegen? Toch wil ik een verhaal met jullie delen waar de liefde vanaf spat in haar puurste vorm.

Afgelopen weekend sprak ik een echtpaar op de Emigratiebeurs. Dé beurs voor Hollanders die dromen van een beter leven buiten Nederland. Ze waren van middelbare leeftijd. Toen ik vroeg of ze al concrete plannen hadden om te emigreren, vertelde de vrouw dat alleen haar man wegging. Ik keek het stel aan op zoek naar liefdeloze blikken maar trof die niet aan.

De vrouw legde uit dat haar man zo graag die baan wil in Canada dat ze hem die kans wil geven. Zelf gaat ze niet mee omdat ze chronisch ziek is. Ze heeft hier haar kinderen, familie en vrienden; die gaan haar door de afwezigheid van haar man helpen. ‘Als hij daar werkt wat moet ik dan?’, zei ze. ‘Weer nieuwe vrienden maken? Ik kan niet werken. Nee, ik blijf lekker in dit kikkerlandje’. Terwijl zijn vrouw dit vertelde keek de echtgenoot haar zo liefdevol aan, dat ik er jaloers op werd. Wanneer was de laatste keer dat ik dat deed bij manlief?

Het stel sprak over het verleden en de obstakels die ze samen hadden overwonnen. ‘Daarom gun ik hem deze kans’, zei de vrouw. ‘Hij wordt daar gelukkig van en zo houden we de romantiek in ons bestaan’.  Het idee is dat de man drie maanden daar gaat werken en dan een maand terugkomt. Ze willen het volhouden, zolang het mogelijk is. Na het afscheid zag ik ze hand in hand weglopen.

Als je van iemand houdt, laat ze gaan. Dat is liefde in de puurste vorm. Dit stel laat elkaar gaan om het geluk elders te vinden en toch ook niet.  Zo mooi kan liefde zijn.

Manlief en ik praten tegenwoordig of over de kinderen of over werk. De vlinders in mijn buik hunkeren naar romantiek maar daar maak ik geen tijd voor. Ik besluit A weer eens het hof te maken. Ik heb zojuist kaartjes besteld voor een film die hij graag wil zien. Daar in de duisternis van de bioscoop ga ik dicht tegen hem aankruipen en verklaar ik hem gewoon nog een keer de liefde.

Heb elkaar lief maar laat ook los. Je bent elkaars bezit niet hè.

Veel liefs,

Chantal

 

Volgende
Vorige