Lijstjes

Ik opende net mijn laptop en werd door Google uitgenodigd om te kijken naar het zoekgedrag van ons Nederlanders in 2017. Ah, daar was het lijstje van 2017. Treurig genoeg wordt de lijst met meeste gezochte zoekopdrachten aangevoerd door Anne Faber. Maar als tegenhanger stond op nummer vier van het lijstje, ‘Hoe werkt…, Tinder. De stroom aan lijsten, overzichten en andere opsommingen zal vandaag, 31 december haar hoogte punt bereiken. Ook ik heb vanochtend mijn wensenlijst van 2017 geopend. Dochterlief had die van haar ook weer gelezen en direct verscheurd. Op mijn vraag of we vandaag weer een nieuwe top tien maken voor 2018 reageerde ze als volgt, ‘Waarom moet ik een stom lijstje invullen als het toch niet uitkomt. Ik doe niet meer mee aan die onzin.’

Wat is het nut van lijstjes eigenlijk? Lijstjes leiden tot rangschikking. Het houdt de boel op orde en dat wat je opschrijft, blijft of beklijft. Het schijnt dat deĀ opslagcapaciteit van ons korte termijn- geheugen zeer beperkt is (dat delen we dan met computers;-) Je kunt je hoofd beter gebruiken om te denken en niet om te onthouden, las ik. Lijstjes dus, opdat wij niet vergeten.

Voor de to-do freaks en andere gestructureerden of juist niet; vandaag kun je je hart ophalen. Alles wat de revue heeft gepasseerd wordt verwerkt in een lijst:

  • De beste sporters van het jaar
  • Alle overleden artiesten van het jaar
  • De stomste woorden van het jaar
  • De leukste woorden van het jaar
  • Wat willen we niet meer zien in het nieuwe jaar
  • De ultieme bucketlist van 2017
  • De bucketlist voor stellen in 2018
  • Tien goede voornemens voor 2018
  • Tien wensen voor 2018
  • De tien gekste namen van het jaar (ja, bestaat echt)

Dit zijn maar een paar voorbeelden echter is de lijst met lijstjes oneindig.

Mijn man is een geboren lijsttrekker: je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft er een lijstje voor. Boodschappen: de wunderlist, boeken die ik wil lezen: stop ze in de wunderlist, films die ik wil zien: stop ze in de wunderlist. Alles zet A in een lijst of in de gezamenlijke agenda; ik word af en toe gek van die prioriteitendrang maar het zorgt wel voor orde. Zelfs de kinderen weten hun weg te vinden naar die wunderlist en kunnen zo chips, frisdrank en andere dieetwensen kwijt achter het tabje, boodschappen.Hij zal dan ook naadloos kunnen overgaan naar 2018 omdat hij daar allang op was voorbereid met zijn lijst, ‘To-do om van 2017 naar 2018 te gaan’.

Mijn top tien lijstje van 2017 isĀ  voor een gedeelte uitgekomen. Het scheelt wel dat ik de verwachtingen bij mezelf al had getemperd. Zeven van de tien zijn uitgekomen en dat is best veel toch. Ik ga zo mijn nieuwe lijst voor 2018 invullen. Niet omdat ik hoop dat ze uitkomen (natuurlijk wel) maar om mijn hoofd ruimte te geven om na te denken over zaken die er daadwerkelijk toe doen.

Met of zonder leeg hoofd wens ik jullie alles wat mogelijk is in 2018 en bovenop dit alles een blakende gezondheid.

P.S. Ik heb 43 stukjes op GewoonK geschreven in 2017. Dat zet ik nog op mijn lijstje.

Heel veel liefs,

Chantal

 

 

Volgende
Vorige