#nekloze

Ken je dat, dat je in de supermarkt of op een andere openbare plek iets wilt opzoeken in je telefoon en dat je dan per ongeluk drukt op de cameraknop en die lens op jou gericht is en zo, knip een foto van je maakt? Nou, ik maak dat regelmatig mee en het resultaat is niet best. Ik noem het de nekloze selfie. Gelukkig hoef ik mijn geld niet te verdienen met het plaatsen van foto’s van mijzelf op bijvoorbeeld Instagram. Ik denk dat we dan alleen droog brood kunnen eten.

Er zijn echter wel mensen die hun boterham met luxe beleg verdienen met het maken van prachtige kiekjes op dit fijne medium. Dat blijkt gewoon een baan te zijn waar ze ook echt hard voor moeten werken. Hun taak is om jou te verleiden tot het aanschaffen van kleding, vakanties, fototoestellen, horloges, smoothies etc die zij etaleren in hun Instagrampost. Voor elke post die ze maken krijgen ze een bedrag van de fabrikant of het bedrijf van het desbetreffende product. Dan kan enorm oplopen en zo zijn er dus veel influencers (zoals dat heet) die er een dagtaak aan hebben. Maar net als in de echte wereld wemelt het hier ook van de concurrenten. Zie maar eens op te vallen in de menigte van andere beïnvloeders.

Ik zag laatst een foto waarop te zien is hoe zo’n meisje wordt gefotografeerd voor een post die misschien wel een miljoen likes krijgt. Degene die de foto maakte haalde de meest gewaagde capriolen uit om de dame goed en vooral mooi in beeld te krijgen. De tekst onder de geplaatste foto luidde; Love my life. Hahaha, ja, dat zou ik ook zeggen. Je kunt er natuurlijk niet onder vermelden dat je een klotedag hebt omdat je ongesteld bent. Nee, in plaats daarvan lig jij met enorme buikkrampen in het water zeer bevallig te wezen. En of dat hard werken is #lovemylife.

Als ik die foto vergelijk met mijn nekloze selfie slaat de schrik mij om het hart. Ik bezit geen witte tanden (dankjewel chemo!) en mijn kaaklijn is al jaren zoek. Moet ik meegaan met de tijd en mijn gebit laten bleken? Of wordt het tijd voor een tegenbeweging? Al een poos hoor of beter zie je andere berichten op Instagram. Hastags als fml, fuckmylife duiken steeds vaker op. Er zijn mensen die er een sport van maken om hun kinderen of beroemde mensen na te doen in de meest absurde poses. Een duckface kan anno 2017 echt niet meer en er verschijnen ook steeds meer foto’s op die niet bewerkt zijn op wat voor een manier dan ook.

Gelukkig bezit ik voldoende relativeringsvermogen om te realiseren dat de wereld er niet altijd uitziet als op die Instagramposts. Ik zie het als een plakboek van mooie plaatjes en niet als de realiteit van mijn leven. We laten zien wat mooi is en dat is o.k. er is al ellende genoeg in de wereld. Maar zullen we afspreken dat we zo nu en dan een nekloze foto van onszelf plaatsen voor het broodnodige tegenwicht? Dan kan ik ook weer lekker slapen in de wetenschap dat ik niet de enige ben die niet, ik herhaal niet, op een bevallige manier oud wordt.

#nekloze

Heel veel liefs,

Chantal

 

Volgende
Vorige