Pech

Mijn zoon zei gisteren, ‘Jij hebt ook altijd pech’. Dit was naar aanleiding van het bericht dat ik had gekregen van Lindanieuws dat mijn blog daar gaat stoppen. Vanaf 1 januari a.s. is die deadline weg. Ik vroeg aan zoonlief wat hij dan bedoelde met pech? ‘Nou’, zei hij, ‘je hebt kanker gehad, je moet fulltime werken en dan stopt je blog bij Linda ook nog.’ Hmm, zo had ik het nog niet bekeken. Schijnbaar is zijn definitie van pech iets anders dan die van mij. Ik heb natuurlijk weleens pech gehad in mijn leven; kleine pech en een paar grote pech’s maar daar valt werken en mijn blog bij Linda niet onder. Als ik hem er later over aanspreek zegt hij,’ Jij werkt echt heel hard en dan ben je ook nog ziek geweest dat noem ik pech. Ik ga studeren en dan een baan zoeken waar ik veel geld ga verdienen. Ik stop lekker op tijd zodat ik kan genieten. Ik ga echt geen pech hebben in mijn leven.’

Het is de kijk van een dertienjarige en zijn blik op de wereld ziet er nu eenmaal anders uit dan die van mij op die leeftijd. Toen ik dertien was hadden we geen mobieltjes, stond de muur nog in Berlijn en zag de toekomst er anders uit. We hadden minder keuzes en als je niet mee kon komen op school dan was je af. Gelukkig had ik een vader en moeder en drie broers en zou ik het gaan maken in Hollywood. Tegenwoordig zie ik alleen nog maar mijn moeder en heb ik nog twee broers en die carrière in Amerika is nooit echt van de grond gekomen; dat is best wel pech vooral voor mijn vader dan hè. Weet hij veel hoe leuk ik inmiddels ben geworden?

Dat mijn eerste lange relatie eindigde was pech maar daardoor ontmoette ik wel de liefde van mijn leven. Dat hij kort daarop tegenslag zou krijgen door het verlies van zijn baan had ik niet zien aankomen maar wat een geluk dat ik bij mijn werkgever fulltime aan de slag kon. Wat een enorme pech dat ik kanker kreeg maar wat een mazzel dat ik daarna alleen maar goed nieuws op goed nieuws te horen kreeg. Dus dat ik na bijna acht maanden bloggen voor de Linda moet stoppen noem ik geen pech dat noem ik boffen. Ik heb een podium gekregen waar veel mensen van dromen. Wie kan er nu zeggen dat er meer dan 26 blogs van haar op de website van Linda staan? Ik wel, ik kan dat zeggen.

Zonder pech geen mazzel en die kleine man spreek ik nog wel over een jaar of tien. Ik gun hem alle voorspoed van de wereld maar helemaal pechvrij zal hij niet door het leven gaan en dat is maar goed ook want zonder mazzel geen pech.

Veel liefs,

Chantal

 

Volgende
Vorige