Vijf verschillende type studenten

Elke week schrijf ik een stuk over de actualiteit in Delft bij het platform In de buurt Delft. Deze keer heb ik vijf verschillende studenten eens goed geobserveerd en dit is het resultaat. Of die student nu in Delft, Groningen, Enschede, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht etc.

Zondag barst de OWee in Delft weer los. Traditiegetrouw worden tijdens deze week verse studenten klaargestoomd voor alles wat het studentenleven te bieden heeft. Een student hoort bij Delft als mosterd bij een bitterbal. Chantal Deen heeft ze eens goed bestudeerd*, en volgens haar zijn er zo’n vijf veel-voorkomende typjes te onderscheiden:

*) Disclaimer: dit grondige onderzoek is geenszins van wetenschappelijke of socio-demografische aard. Het gaat hier om de ludieke doch kritische blik van een Delftse. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd en wij stellen ons niet aansprakelijk voor eventuele onvrede over dit hokjessysteem.

De corpsbal

Deze student is makkelijk te spotten, hij (ik ga even uit van de mannelijke variant, de vrouwen krijgen een eigen hokje) gaat gekleed in een rode broek en blauw colbertje. Hij praat alsof een aardappel overdwars in zijn strottenhoofd is blijven steken. Ik voel altijd de neiging om deze rakker even stevig op zijn rug te kloppen zodat die homp zetmeel eruit kan. Naast het bekakte gebral is hij ook aanstellerig en luid vooral heel luid. Zeker met een bakkie op gaat de volumeknop van hun stembanden op elf. Als ik langs hun honk op de Phoenixstraat loop, zie ik ze regelmatig joelend bierkratten sjouwen naar het bordes. Daar wordt het bierdopje vakkundig eraf gewipt met een te gekke flesopener en kan het feest beginnen, gast!

 

De alto student

Als je deze student in het wild wil zien is het raadzaam om af te reizen naar de Brabantse turfmarkt en aan te schuiven op het terras van Locus Publicus. Gehuld in een slobbertrui en geitenwollen sokken oreert hij over de quantum fysica en moleculaire deeltjes. De studies die dit type volgt is meestal natuur- of scheikunde. Als ze al bij een studievereniging zijn aangesloten is dat Wolbodo of St Jansbrug waar het gesprek gewoon verder gaat. Drinken doen ze ook maar dat merk je niet. Ze worden niet luidruchtig maar steeds technischer. De natuurkunde grapjes vliegen bij ze over de tafel. Sporten is niet hun ding tenzij je de afstand meerekent tussen Locus en café de Doerak waar ze hun theorieën ook graag bespreken.

De kakelverse student

Nog maar net onder moeders vleugel vandaan is deze student te herkennen aan zijn jeugdige uitstraling en onzekere blik. Zijn puistjes zijn nog niet helemaal verdwenen en het contact met meisjes verloopt nog zichtbaar moeizaam. Enthousiast duikt hij in de kennismakings weekenden en de Owee week om zo snel mogelijk van het brugpieper imago af te komen. Hij laat zich in de ontgroenen omdat hij daar hard van wordt. ‘Hier komen de beste leiders vandaan’, zei iemand me. ‘Als je tot op het bot vernedert wordt, kun je daarna alles aan’, aldus mijn bron. Dit broekie is dan ook maar kort zichtbaar. Voordat we het weten is hij opgegaan in een van de vier andere types.

De buitenlandse student

Steeds meer buitenlanders komen studeren in Nederland en daarmee ook in Delft. De TU Delft hoort op het gebied van architectuur en civiele techniek bij de vijf beste universiteiten van de wereld. Het gros van de wereldburgers komt uit India of China. Je kunt deze studenten goed herkennen omdat ze vooral braaf de verkeersregels volgen. Daar waar ikzelf, als het echt kan dan hè, weleens een rood licht negeer met de fiets, blijven zij braaf staan. Ze zijn extreem beleefd. Ons over geregelde landschap maakt ze ook wel nerveus want dat kennen ze niet. Tel daarbij nog op dat de druk hoog is en voilá een burnout student in de dop. Het is geen grap, deze groep bezwijkt regelmatig onder de stress van het presteren. Dus als je deze student spot, geef hem een schouderklop en vertel hem dat alles goed komt.

De studente

Deze deernes zijn zeer schaars in Delft omdat de meeste studies technisch zijn en daar komen, helaas nog niet heel veel dames op af. Ze zijn dan ook de meest gewaardeerde groep op de TU. Met een overschot aan mannen heb je het als vrouw voor het uitzoeken. Een Delftse studente kan zeker een meter bier weg tikken zonder van haar stokje te gaan. Dit zorgt er wel voor dat ze gaandeweg kilo’s aankomen- dat heten jaarringen, zo heb ik mij laten vertellen. Ze zijn te herkennen aan hun hese stemmen. Al dan niet veroorzaakt door drank, een nacht doorhalen en sigaretten. Ze staan hun mannetje en steken dit niet onder stoelen of banken. In de plaatselijke horeca staan ze vaker achter dan voor de bar want deze meiden kunnen tappen. Als het einde van de studie nadert en de scriptie in zicht is verliezen ze die Delftse kilo’s vanzelf weer.

Ga de komende dagen de kroeg in of het terras op en maak kennis met deze uiteenlopende types. Boom eens met de natuurkundestudent of drink een vaasje met de studente industrieel ontwerp. Je bent immers nooit te oud om te leren

Volgende
Vorige