Zomerdip

‘Hey Chant, jij gaat zeker weer in je iglo zitten de komende dagen?’ Deze vraag wordt steeds vaker gesteld nu de temperatuur naar ongekende hoogtes stijgt. Ik heb namelijk last van een zomerdip, niet te verwarren met een zomerdepressie. Een zomerdip is het tegenovergestelde van een winterdip. Ik heb moeite met de zon en alle blijdschap die daaromheen ontstaat. Zodra het meer dan vijfentwintig graden Celsius is ervaar ik een gevoel van ongemak. Dat gaat pas weg als de thermometer minder dan een graad of twintig aangeeft.

Het begint al met het weerbericht: ‘Eindelijk wordt het weer mooi weer!’ kirren de weermannen en vrouwen. Na een zonnige dag sluiten die meteorologen af met de boodschap dat het een heerlijke dag was. Dat zal ik toch wel lekker zelf bepalen of het een mooie dag was of niet. En juist daar zit het probleem. Het is mooi weer dus, dan is je dag per definitie goed. Mijn dag is echt niet fijner als de zon schijnt!  Ik fleur niet op door de stralen van koperen ko. Ik ervaar op zonnige dagen een knagend gevoel van onbehagen in mijn buik die pas overgaat als het kwik is gedaald. Waar komt die warmtehaat toch vandaan?

Als kind had ik een enorme hekel aan de volgende zin, ‘Ga lekker (met de nadruk op lekker) buitenspelen, nu is het mooi weer!’. Ik had en heb rood haar en verbrandde dus regelmatig. Zonnebrand was toen nog niet salonfähig; het feit dat ik (nog) geen huidkanker heb gekregen is een mazzeltje. Dus zo rood als een kreeft worstelde ik de zomer door. In mijn tijd had je warme zomers! Vermoedelijk is daar mijn dip vandaan gekomen. Geloof mij, verbranden is niet fijn daar helpt geen komkommer bij. In de loop der jaren is die afkeer van de zomer alleen maar groter geworden. Ik weet dat ik tot de minderheid behoor en dat de meerderheid mij voor gek verklaart. Mijn pleidooi richt op een stukje begrip voor mij en mijn lotgenoten als die gele vuurbal weer overuren draait. Niet om jou van je zonneliefde af te helpen.

Zomerdip voor beginners:

  • ‘Oh, het is heerlijk weer! Zullen we een stukje gaan fietsen?’. Ga toch weg, ik wil helemaal niet fijn een stukje fietsen. Als ik wil bewegen dan ga ik wel naar de sportschool.
  • Gezellig op een overvol terras zitten met honderd andere mensen die allemaal in de zon willen zitten. Bah, ik zit veel liever in de schaduw maar ja, dan krijg je weer een discussie met je tafelgenoten. Zij willen wél graag in de zon zitten.
  • Lekker bakken op het strand heb ik nooit begrepen, topless al helemaal niet. Als roodharige zal de zon mij nooit een bruine gloed verzorgen. Eigenlijk ben ik gewoon jaloers op alle mensen die bruin worden. Ik moet verdorie factor 80 insmeren en dan nog maar hopen dat ik niet verbrand. Ik heb vroeger een keer topless gezond en mijn handel zodanig verschroeid dat ik acuut genezen was.
  • Het geluid van die slippers, ieuw. Mensen die bij de eerste zonnestralen gelijk een korte broek of rok aandoen. Serieus?! Ik heb vandaag pas mijn winterkleding verruild voor de zomerse variant.
  • Mensen die roepen hoe gelukkig en blij ze wel niet zijn/worden van dit weer. Ik ben over het algemeen een vrolijk mens maar daar heb ik geen zon voor nodig. Sterker nog; ik floreer bij regen en andere neerslag.
  • Ik trek de warmte heel slecht. Het zal wel te maken hebben met de vochtigheid hier in Nederland.
  • De bikini, pffff ,wat zal ik daar over zeggen. Ik heb daar geen goed figuur voor en je zult mij dan ook niet snel aantreffen in een deux pieceje. Het liefste bedek ik mijn dijen, buik, borsten eigenlijk alles. Ik zag eens een foto van Nigella Lawson die haar hele lijf had bedekt met, een uit de kluiten gewassen burkini. Misschien moet ik dat eens aanschaffen. In de winter kun je jezelf tenminste verhullen in kleding, met de zomer moet alles uit, argghhh. Geloof mij, ik ben mij bewust van mijn minpunten maar dat is niet iedereen. Ik krijg lichaamsdelen te zien waar ik niet om heb gevraagd.
  • ‘Laten we nog genieten van de laatste zonnestralen!’, ja alsof je nog niet genoeg hebt gehad. Tjonge, hoeveel zonuren kan een mens hebben?
  • Of deze, ‘Ik heb altijd minder trek in de zomer, zo goed voor mijn lijn.’ Ik heb altijd honger.

Ik kan nog meer redenen opsommen waarom ik last heb van de zomerdip maar jullie hebben een idee nu, toch?Zonneaanbidders en andere zomergasten, ik hou van jullie maar helemaal snappen ga ik het nooit. De komende dagen zit ik dus in mijn iglo. Ik wens jullie veel plezier en geniet want voor je het weer is het weer voorbij, YES! Zei ik iets? Nee, toch!

 

Veel liefs,

Chantal

Volgende
Vorige